Četras pamatgaršas

Veicot eksperimentu tiek pārbaudīta maņu orgānu darbība. Nesaožot smaržu, tiek noteikta pamatgarša – salda, skāba, sāļa un rūgta.

 

Nepieciešams: 1

  • Četri mazi trauciņi,
  • citrona sula,
  • sojas mērce,
  • auksta melnā kafija,
  • cukurūdens.

Darba gaita: 2

  1. Paņem četrus mazus trauciņus.
  2. Ielej pirmajā trauciņā citrona sulu, otrajā – sojas mērci, trešajā – aukstu melnu kafiju, bet ceturtajā – cukurūdeni.
  3. Aizver acis un aizspied degunu.
  4. Pabīda klasesbiedrs trauciņus tuvāk.
  5. Iemērc pirkstu vienā bļodiņā un tad nogaršo šķidrumu. Klasesbiedrs palīdz to izdarīt.
  6. Atkārto šo darbību ar pārējām trim bļodiņām.
  7. Atbildi uz jautājumi: Vai sajūti atšķirību starp garšām?

Metodiskās norādes: 3

Pirms eksperimenta rokas ir obligāti jānomazgā.

Eksperimentu ievietoja: Olga Vonoga volga74@inbox.lv

Adaptēja no grāmatas: No angļu valodas tulkojusi I.Kreicberga, redaktors G.Kalns, “365 Dabaszinību eksperimenti”. Zvaigzne ABC. 92.lpp. 2015.g.

Pilnveidoja: Ābels Vatuļins