Cukura dehidratēšana ar koncentrētu sērskābi
Eksperimenta laikā var novērot cukura dehidratēšanu – kā cukuram tiek atšķelts ūdens un tas pārogļojas par oglekli.
Nepieciešams: 1
- Galda cukurs, 50 g
- koncentrēta sērskābe, 30 mL
- destilēts ūdens, 10 mL
- vārglāze, 100 mL
- stikla nūjiņa
- svari.
Darba gaita: 2
- Ieber vārglāzē 50 g galda cukura.
- Iepilina vārglāzē 3-4 pilienus destilēta ūdens.
- Pielej pie galda cukuram 30 ml koncentrētas sērskābes.
- Samaisa šķīdumu ar stikla nūjiņu un novēro izmaiņas.
Metodiskās norādes: 3
Eksperiments parāda, ka H 2 SO 4 ir spēcīga “ūdens atņēmēja” viela un dehidratē (pārogļo) saharozi līdz ogleklim. Tā kā reakcija ir eksotermiska un izdala lielus daudzumus ar SO 2, eksperiments ir jāveic velkmes skapī!
Ķīmiskās reakcijas vienādojums:
C12H22O11 +24H2S04 –> 12CO2+ 24SO2↑ + 35H2O