Etiķskābes masas daļas (%) noteikšana konservu marinādē E
Eksperimenta mērķis ir praksē apgūt titrimetriju un masas daļas aprēķināšanu.
Nepieciešams: 1
- Nātrija vai kālija hidroksīds, 0,1 mol/L;
- fenolftaleīna šķīdums, 0,1%;
- destilēts ūdens;
- analizējamā konservu marināde;
- pipete;
- koniskā kolba, 250 mL, 3 gab.;
- statīvs titrēšanai;
- birete titrēšanai;
- piltuve;
- Mora pipete, 10 mL;
- mērcilindrs, 10 mL;
- vārglāze atkritumiem.
Darba gaita: 2
- Pārnes koniskajā kolbā 10 mL analizējamā parauga – konservu marinādes (ja nepieciešams, to atšķaida ar destilētu ūdeni).
- Pievieno ar pipeti 2–3 pilienus indikatora fenolftaleīna.
- Sastāda titrēšanas iekārtu.
- Titrē ar sārma šķīdumu, līdz kolbā parādās sārts krāsojums.
- Nolasa izlietota sārma tilpumu un pieraksta to tabulā.
- Atkārto titrēšanu vēl divas reizes.
- Izmanto aprēķiniem vidējo izlietoto sārma tilpumu.
Metodiskās norādes: 3
Metodes princips:
Etiķskābi CH3COOH titrē ar kālija hidroksīda šķīdumu. Titrējot notiek šāda reakcija:
CH3COOH + KOH → CH3COOK + H2O
Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv
Adaptēts no: Eiropas Sociālā fonda projekts “Nozaru kvalifikācijas sistēmas izveide un profesionālās
izglītības efektivitātes un kvalitātes paaugstināšana, pieejams “https://visc.gov.lv/profizglitiba/eksameni/dokumenti/projekts/kim_pke/prakse.pdf
Eksperimenta aprakstu rediģēja:
Valerija Rogovaja,
valeryrogovaya@gmail.com,
LU “Eksperimenti ķīmijā 2”