Kas spēj denaturēt proteīnus?
Eksperimentu laikā novēro proteīnu denaturāciju (sarecēšanu). Eksperimentu var izmantot kā laboratorijas darbs pamatskolā un vidusskolā.
Nepieciešams: 1
- Piens;
- olas baltums;
- destilēts ūdens;
- citronskābe;
- vara sulfāts, 5%;
- sālsskābe, 5%;
- etilspirts;
- mērcilindrs, 100 mL;
- mērcilindrs, 50 mL;
- vārglāze, 150 – 200 mL, 10 gab.;
- elektriskā plītiņa;
- pilināmā pipete;
- putotājs;
- stikla nūjiņa.
Darba gaita: 2
1. eksperiments
- Nomēra mērcilindrā 100 mL destilēta ūdens un pārlej to pirmajā vārglāzē.
- Karsē ūdeni vārglāzē uz elektriskās plītiņas.
- Noņem vārglāzi no elektriskās plītiņas un piepilina udenim dažus pilienus olas baltuma.
- Novēro proteīnu sarecēšanu.
2. eksperiments
- Nomēra mērcilindrā 50 mL piena un pārlej to otrajā vārglāzē.
- Pievieno pienam vienu olas baltumu.
- Saputo vārglāzē iegūto šķīdumu ar putotāju.
- Novēro proteīnu sarecēšanu.
3. eksperiments.
- Nomēra mērcilindrā 50 mL piena un pārlej to trešajā vārglāzē.
- Nomēra 100 mL destilēta ūdens un ielej to ceturtajā vārglāzē.
- Pievieno ceturtajā vārglāzē olas baltumu un izšķīdini to destilētajā ūdenī.
- Pievieno trešās un ceturtās vārglāzes saturam citronskābes šķīdumu vai citrona sulu.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
4. eksperiments.
- Nomēra mērcilindrā 50 mL piena un ielej to piektajā vārglāzē.
- Nomēra mērcilindrā 100 mL destilēta ūdens un ielej to sestajā vārglāzē.
- Pievieno sestajā vārglāzē olas baltumu un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Pievieno piektajai un sestajai vārglāzei 5% vara sulfāta šķīdumu.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
5. eksperiments.
- Nomēra mērcilindrā 50 mL piena un pārlej to septītajā vārglāzē.
- Nomēra mērcilindrā 100 mL destilēta ūdens un pārlej to astotajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu astotajā vārglāzē un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Piepilina 5% sālsskābes šķīdumu septītās un astotās vārglāzes saturam.
- Novēro proteīnu sarecēšanu.
6. eksperiments.
- Nomēra mērcilindrā 50 mL piena un pārlej to devītajā vārglāzē.
- Nomēra mērcilindrā 100 mL destilēta ūdens un pārlej to desmitajā vārglāzē.
- Pievieno olas baltumu desmitajā vārglāzē un izšķīdina to destilētajā ūdenī.
- Pielej devītajai un desmitajai vārglāzei nedaudz etilspirta.
- Novēro proteīnu sarecēšanos.
Metodiskās norādes: 3
Eksperiments ir uzskatāmāks, ja eksperimentus veic lielākos traukos – vārglāzēs.
Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv
Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs
Pilnveidoja: Marija Marika Šķestere, marikaskestere@gmail.com