Mitrinošs roku krēms NP
Eksperimenta mērķis: pagatavot, iepakot un noformēt mitrinošu roku krēmu.
Krēms sastāv no 4-5 daļām jeb fāzēm:
A daļa– ūdens fāze; Jo lielāks šīs fāzes % apjoms, jo mitrinošāks un “vieglāks” (ne tik taukains) ir krēms.
B daļa– eļļu fāze; Piešķir krēmam visas galvenās īpašības. Raksturo to, kādam mērķim krēms tiek paredzēts.
C daļa– emulgatoru fāze; Nodrošina A+B daļu apvienošanos, saglabā krēma konsistenci.
D daļa– konservanti; Tos pievieno, lai krēms ilgāk uzglabātos (šo daļu izlaižot, krēmu vislabāk uzglabāt vēsā vietā, ne ilgāk par 3-6 mēnešiem).
E daļa– piedevas; Tās pievieno tad, kad krēms jau atdzisis (krāsu, smaržu un papildus vitamīnu piedevas).
Nepieciešams: 1
Vielas:
A daļa – ūdens fāze
- destilēts ūdens 63%
- glicerīns 5%
B daļa – eļļu fāze
- frakcionēta kokosriekstu eļļa 10%
- aprikožu kauliņu eļļa 4%
- Makadamijas riekstu eļļa 2%
- rafinēts kakao sviests 4%
C daļa – emulgatori
- cetearilspirts 2%
- cetilspirts 2%
- bišu vasks 2%
- olivem 1000 4%
E daļa – piedevas
- D-pantenols 1%
- Ēteriskās eļļas pēc izvēles 1%
Darba gaita: 2
- Aprēķina izejvielu nepieciešamos daudzumus, zinot % sastāvu un krēma kopējo svaru – 50 g! Vienai no izejvielām parādīt aprēķina gaitu!
- Sasver A, B un C daļas, katru atsevišķā vārglāzē!
- Uz plītiņas silda B daļu, līdz izkūst kakao sviests. Tad pievieno jau iepriekš sasvērto C daļu un silda maisījumu, līdz tas kļūst dzidrs un sasniedz 75oC temperatūru! Kad temperatūra sasniegta, vārglāzi no plītiņas noņem.
- Uz plītiņas silda A daļu, līdz arī tā sasniedz 75oC temperatūru.
- B+C daļas pārnes traukā (tādā, kurā ietilpst blenderis), un lēnām, vienlaicīgi blendējot, pievieno A daļu. Svarīgi, lai gan A daļa, gan B+C daļa, būtu apmēram vienā (tuvu 75oC augstā) temperatūrā ! Ja nepieciešams, B daļu papildus pasilda!
- Kārtīgi blendē 3-5 min, tādejādi panākot, ka veidojas viendabīgs krēms. Eļļas un ūdens fāzēm jābūt viendabīgām. Par maz blendējot, krēms var veidoties graudains un neviendabīgs.
- Atdzesē krēmu līdz istabas temperatūrai.
- Pievieno D daļu – provitamīnu B5 un jūsu izvēlētās ēteriskās eļļas (pietiks ar pāris pilieniem).
- Uzpilda krēmu tam paredzētajā traukā.
- Izveidojiet krēma etiķeti, kurā būtu uzrādīts:
- firmas un/vai krēma nosaukums
- kam piemērots šis krēms
- sastāvs (sastāvdaļas jānorāda dilstošā secībā pēc to masas daļas krēmā!)
- lietošanas instrukcija
- derīguma termiņš u.t.t.
Metodiskās norādes: 3
Ieteicams eksperimentu organizēt grupās. Grupas ietvaros skolēniem sadalīt pienākumus – ķīmiķis, matemātiķis, dizaineris utt.
Radīto krēmu var vērtēt pēc sekojošiem kritērijiem:
- Ir izveidota etiķete ar prasīto informāciju – 5 punkti
- Viendabīga konsistence – 2 punkti
- Patīkama smarža – 2 punkti
- Iegūti vismaz 30 grami krēma – 1 punkts
- Piedāvātas idejas, kā krēma recepti vēl uzlabot – 5 punkti