Piena kvalitātes pārbaude. Blīvuma noteikšana
Eksperimentā tiks noteikta piena kvalitāte, izmērot piena temperatūŗu un blīvumu. Tiek apgūta analītiskās ķīmijas kvalitatīvās metodes – nosakot vielas klātbūtni paraugā.
Nepieciešams: 1
- Areometrs,
- termometrs,
- mērcilindrs, 500 mL.
Darba gaita: 2
- Izmaisa rūpīgi pienu pirms noteikšanas. Piena blīvumu nosaka ar areometru 22 0C temperatūrā!
- Turi cilindru nedaudz slīpi.
- Ielej pienu sausā mērcilindrā tā, lai neveidotos putas.
- Novieto mērcilidru uz gludas virsmas.
- Iegremdē pienā sausu areometru un atstāj to brīvi peldēt.
- Nolasa temperatūru un blīvumu pēc 3 min, kopš areometrs nostājies nekustīgi.
Metodiskās norādes: 3
Pēc blīvuma var daļēji spriest par to, vai piens ir dabīgs. Dabīgā piena blīvums svārstās robežās no 1027-1032 kg/m3. Pienam, noņemot daļu krējuma, tā blīvums nedaudz palielinās, jo krējumam (taukiem) ir mazāks blīvums nekā vājpienam. Savukārt, pienam pievienojot ūdeni, blīvums samazinās. Pievienojot 10 % ūdens pienā, tā blīvums samazinās apmēram par 3 kg/m3. Jo mazāks ir piena blīvums, jo vairāk ir tam pievienotais ūdens daudzums.
Blīvumu nosaka ne ātrāk kā 2 stundas pēc slaukšanas, jo tikko slaukta piena blīvums tajā esošo gāzu dēļ ir mazāks nekā pēc tā uzglabāšanas.
Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv
Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs
Pilnveidoja: Ābels Vatuļins