Svina klātbūtnes pārbaude konservu kārbas sastāvā. NP
Skolēni, ar kvalitatīvās analītiskās ķīmijas metodi, konstatē svina klātbūtni konservu kārbās.
Nepieciešams: 1
- Etiķskābes šķīdums, 10 %;
- kālija jodīds, 30 %;
- metālu konservu kārbu paraugi;
- vate;
- ēteris.
Darba gaita: 2
- Attauko ar vates piciņu, kas samitrināta ēterī metāla kārbas virsmas.
- Samitrina citu vates piciņu ar etiķskābes šķīdumu un to atstāj uz iepriekš notīrītās kārbas virsmas 3-4 minūtes.
- Uzliek uz metāla virsmas vates piciņu, kas samitrināta kālija jodīda šķīdumā.
- Novēro vates piciņu krāsas maiņu.
Metodiskās norādes: 3
Vates nodzeltēšana (PbI2 veidošanās) norāda uz svina klātbūtni gadījumos, kad konservu kārbas sastāvā ir > par 1% svina. Pieļaujamā norma – ne > kā 0,004%.
Krāsojums parādās nepilnas stundas laikā. KI šķīdumu var ņem arī koncentrētāku. Eksperimentam noderīgas 80-tos 90-tos gados ražotās metāla konservu un konfekšu kārbas – (Rīgas maisījums, Piena lāse) u.c.
Sagatavoja: Kristīne Juhņeviča, e-pasts kristine.juhnevica@lu.lv
Adaptēts no: “Uz praktisko dzīvi orientētas izpratnes veidošanās ķīmijā”. Tālākizglītības kursu materiāls ķīmijas skolotājiem. LU ĶF ķīmijas didaktikas centrs